GRÖNA BÖNOR MED SMÖRSÅS, PERSILJA OCH FRASIGT BRÖD
Smörsås slår sällan fel, här med surdegsbröd och grönsaker i säsong.
INGREDIENSER
100 g haricots verts, snoppade
100 g skärbönor, snoppade och delade i mindre bitar
1 msk finstrimlad persilja
1 skivor smörstekt surdegsbröd, rivet i mindre bitar
olivolja att marinera bönorna med
salt och peppar
SMÖRSÅS
1 schalottenlökar, finhackade
0.5 msk vitvinsvinäger
½ dl torrt vitt vin
1 dl grädde
37.5 g rumsvarmt smör
0.5 tsk citronsaft
salt och peppar
TILLAGNING
- Koka upp en kastrull med 3 liter vatten och 1/2 dl salt. Lägg i de gröna bönorna och koka i 6–7 minuter eller till de är möra. Kyl i kallt vatten. Sila av vattnet och låt bönorna rinna av.
- Lägg bönorna i en bunke och marinera med olivolja, strimlad persilja, salt och peppar.
- Lägg schalottenlöken i en kastrull med vinäger och vin. Låt koka sakta tills nästan all vätska kokat in.
- Koka under tiden ihop grädden i en annan kastrull till drygt halva mängden.
- Späd lökskyn med grädden och koka upp. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Smaka av med citron, salt och peppar.
- Värm bönorna i en kastrull. Lägg upp på en tallrik. Slå över smörsåsen och garnera med frasigt bröd.