Image Title
Med smakrika hälsningar från Frankrike.
INGREDIENSER
2 bitar torskfilé à 150 g
0.25 kg blåmusslor, väl tvättade
0.5 finhackad medelstor silverlök
0.5 finhackad vitlöksklyfta
1.5 dl vitt vin
2 dl krossad tomat
0.5 skalad palsternacka delad i 4 bitar
5 m purjolök skuren i mindre bitar
2 små skalade buntmorötter
0.25 pkt saffran
0.5 msk herbes de provence
olivolja
salt och peppar
Citronrostad fänkål
0.5 fänkål delad i 8 klyftor
1 msk citronsaft
olivolja
salt och peppar
TILLAGNING
- Gör en besiktning av musslorna. Släng bort dem som redan är öppna.
- Sautera silverlök och vitlök i en rymlig kastrull. Tänk på att ha hög värme. Lägg i blåmusslorna och häll i vinet. Sätt på ett lock och koka i någon minut. När musslorna öppnat sig, lyft upp dem och ställ dem åt sidan. Häll i krossad tomat i musselbuljongen. Lägg i palsternacka, purjo, morot, saffran och herbes de provence. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme till rotfrukterna är möra. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg fänkålen i en ugnsfast form. Gnid in fänkålen med citronsaft, olivolja, salt och peppar. Sätt in i ugn på 175 grader i ca 20 minuter, eller tills fänkålen är mjuk.
- Vid servering, lägg torsken och musslorna i mussel- och tomatbuljongen och låt sjuda i ca 5 minuter.
- Servera med aioli, citron och surdegsbröd.