LEONARDS POTATIS MED LÖJROM OCH BRYNT SMÖREMULSION
Allas vår favoritprimör färskpotatisen kan varieras i oändlighet. Här med en nötig smöremulsion.
INGREDIENSER
150 g färskpotatis, väl tvättad
60 g löjrom
2 röda steklökar, skalade och delade på hälften
½ dl ättika
0.5 dl strösocker
1½ vatten
dill att koka potatis i
örter och skott för garnering
salt och svartpeppar
BRYNT SMÖREMULSION
1 ägg, kokta i 3 minuter
1 dl brynt smör
0.5 msk citronsaft
salt och peppar
TILLAGNING
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten med dill i. Häll av och ställ åt sidan.
- Koka upp ättika, socker och vatten. När det kokar så lägg i den skalade och delade steklöken. Ta genast från värmen och låt stå och dra i ca 10 minuter.
- Ta fram en mixer. Knäck ner de lättkokta äggen i mixerkannan. Tillsätt citronsaft och mixa till slät konsistens. Mixa i det brynta smöret i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela potatisen på fyra tallrikar. Gör snygga ”ägg” med en matsked av löjromen. Ringla över den brynta smöremulsionen och garnera med syrlig lök och örter.