LJUMMEN SALLAD PÅ FÄRSKPOTATIS, PICKLAD SENAP OCH VARMRÖKT LAX
Picklade senapsfrön ger både krispighet och syra till maten och passar utmärkt i en potatissallad.
INGREDIENSER
250 g färskpotatis, väl tvättad
250 g varmrökt lax
1 msk gula senapsfrön
½ dl vitvinsvinäger
0.5 dl strösocker
1½ dl vatten
0.5 färsk lök, tunt skuren
4 grön sparris
4 små gulbetor, kokta och skalade
6 små vitspetsade rädisor, väl sköljda
1 msk finskuren gräslök
olivolja att marinera potatisen med
vit vinäger att marinera potatisen med
salt och peppar
TILLAGNING
- Koka senapsfröna mjuka i vitvinsvinäger socker och vatten. Det tar ungefär 20 minuter på låg värme. Skulle det koka torrt så späd med mer vatten. Sila senapsfröna.
- Skär bort ett par centimeter i botten av den gröna sparrisen. Dela var sparris i två delar. Koka den i 2 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och låt sparrisen ånga av.
- Koka potatisen i saltat vatten till den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen få ånga av. Dela potatisen i två delar.
- Marinera potatisen medan den är varm med picklade senapsfrön, färsk lök, sparris, gulbetor, rädisor, gräslök, olivolja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
- Lägg upp på tallrikar och servera potatisen ljummen tillsammans med laxen. Servera gärna örtkräm eller liknande till.