MASCARPONEMOUSSE MED KANEL, KARDEMUMMA, SAFFRAN OCH INGEFÄRAKRYDDADE PÄRON
En fluffig och fruktig dessert med ett stänk av jul.
INGREDIENSER
1.5 äggulor
0.5 dl strösocker
1 msk citronsaft
0.5 vaniljstång, delad och urskrapad
62.5 g mascarpone
rivet skal av ½ citron
Kryddkokta päron
1 päron, helst av sorten Clara Friis
0.5 kanelstång
1 hela kardemummakapslar
0.5 knivsudd saffran
0.5 liten bit ingefära, skalad
0.5 dl strösocker
0.5 dl vitt vin
TILLAGNING
- Vispa äggulor, socker och vaniljfröna luftigt. Sätt bunken i ett vattenbad och vispa till äggsmeten är 84 grader eller till den tjocknat något. Ta från värmen och rör om till smeten svalnat. Tillsätt citronsaft.
- Vispa grädden. Blanda först i mascarponen i äggsmeten och därefter grädden. Rör om till slät konsistens. Fördela moussen i fyra glas. Sätt i kyl.
- Skala, kärna ur och klyfta päronen. Lägg klyftorna i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka försiktigt till päronen är möra. Kyl.
- Servera mascarponemoussen med päronen och lite av kryddlagen.