MASCARPONEMOUSSE MED KANEL, KARDEMUMMA, SAFFRAN OCH INGEFÄRAKRYDDADE PÄRON

MASCARPONEMOUSSE MED KANEL, KARDEMUMMA, SAFFRAN OCH INGEFÄRAKRYDDADE PÄRON

En fluffig och fruktig dessert med ett stänk av jul.

INGREDIENSER

1.5 äggulor
0.5 dl strösocker
1 msk citronsaft
0.5 vaniljstång, delad och urskrapad
62.5 g mascarpone
rivet skal av ½ citron

Kryddkokta päron

1 päron, helst av sorten Clara Friis
0.5 kanelstång
1 hela kardemummakapslar
0.5 knivsudd saffran
0.5 liten bit ingefära, skalad
0.5 dl strösocker
0.5 dl vitt vin

TILLAGNING

  • Vispa äggulor, socker och vaniljfröna luftigt. Sätt bunken i ett vattenbad och vispa till äggsmeten är 84 grader eller till den tjocknat något. Ta från värmen och rör om till smeten svalnat. Tillsätt citronsaft.
  • Vispa grädden. Blanda först i mascarponen i äggsmeten och därefter grädden. Rör om till slät konsistens. Fördela moussen i fyra glas. Sätt i kyl.
  • Skala, kärna ur och klyfta päronen. Lägg klyftorna i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka försiktigt till päronen är möra. Kyl.
  • Servera mascarponemoussen med päronen och lite av kryddlagen.