ÖRTINKOKT LAX, GRÖN SPARRIS OCH DRESSING PÅ VÄSTERBOTTENSOST
Allt som är sommar serverat på en tallrik, bon appétit!
INGREDIENSER
300 g lax utan skinn och ben
200 g svensk grön sparris
0.5 tsk kummin, rostad i torr stekpanna i 3 minuter
olivolja till sparris
1 msk strösocker
0.5 msk salt
salt och peppar
INKOKNINGSLAG TILL LAXEN
0.5 liter vatten
50 g morot, skalad och skuren i små bitar
50 g gul lök, skalad och skuren i små bitar
1 stjälkar dill
1 persiljestjälkar
1 kvistar dragon
2 kvistar timjan
0.5 lagerblad
0.5 tsk vitpepparkorn
0.5 msk vitvinsvinäger
0.5 msk salt
VÄSTERBOTTENSOST-DRESSING
1 dl majonnäs
0.5 dl riven västerbottensost
1 msk klippt smörgåskrasse
0.5 msk finskuren dill
citronsaft att smaksätta med
salt och peppar
TILLAGNING
- Skär laxen i 24 lika stora delar. Vänd försiktigt runt med kummin, 2 msk socker och 1 msk salt. Låt stå i ca 20 minuter.
- Koka alla ingredienser till inkokningslagen till laxen i 20 minuter. Sila den kokande lagen över laxbitarna. Täck med plastfilm och låt stå i 10 minuter.
- Mixa majonnäs, västerbottensost. Tillsätt smörgåskrasse och dill. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Skär bort ett par centimeter från botten av sparrisen. Förväll sparrisen i saltat vatten. Häll av och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar.