PANNBIFF PÅ HJORT
En höstig och mättande middag för de som gillar kött.
INGREDIENSER
250 g hjortfärs
1 dl vispgrädde
0.5 helt ägg
1 äggulor
0.5 dl finhackad brynt gul lök
0.5 msk potatismjöl
1 saltgurkor skurna i mindre bitar
rapsolja
smör
salt och svartpeppar
Bakad silverlök
1 skalade silverlökar
grovt salt
Potatispuré
300 g skalad potatis, exempelvis amadine
0.5 dl mjölk
25 g smör
salt
Smörstekta champinjoner
12 små champinjoner
1 vitlöksklyftor skalade och skivade tunt
0.5 msk smör
rapsolja
salt och svartpeppar
TILLAGNING
- Se till att alla ingredienser till färsbiffarna är väl kylda, gärna under 4 grader.
- Lägg färsen i en köksmaskin och vispa på låg hastighet. Tillsätt grädde, ägg, äggula, brynt lök och potatismjöl. krydda med salt och peppar. Höj hastigheten och vispa på medel till hög hastighet i någon minut tills du fått en jämn och smidig färs.
- Forma biffar och stek gyllenbruna i rapsolja och smör.
- Skär silverlöken i centimetertjocka skivor. strö grovt salt i en ugnsfast form och lägg på lökskivorna. Baka i ugn på 180 grader i ca 10 minuter eller tills löken blivit gyllenbrun och mör. Ta ut och dela löken i lamellerna.
- Koka potatisen mjuk och häll av vattnet. mosa med en potatisstöt och vänd i mjölk och smör. Smaka av med salt.
- Stek champinjonerna gyllenbruna i rapsolja och smör. tillsätt vitlöken mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp på tallrikar och garnera med silverlöksringarna och saltgurkan. Servera med rödvinssky eller annan valfri sås
TIPS - Det går mycket bra att byta ut hjortfärsen mot kalvfärs eller nötfärs