PATATAS BRAVAS MED SMETANA, TOMAT OCH RÖKT PAPRIKA
Patatas bravas är en spansk tapasklassiker som serveras med en het tomatsås.
INGREDIENSER
2 stora potatisar
2 msk smetana
rapsolja att steka i
0.5 tsk rökt paprikapulver
salt och svartpeppar
KRYDDIG TOMATSÅS
0.5 burk (400 g) hela tomater
0.5 grillad skalad röd paprika
1 vitlöksklyftor, skalade
0.5 bananschalottenlök, skalad och skuren i små bitar
½ röd spansk peppar, ta mindre om föredrar en mildare sås
0.5 tsk rökt paprikapulver
olivolja att steka i
1 tsk strösocker
salt och peppar
TILLAGNING
- Skala och stansa ut 8 rundlar ur potatisen. Sätt rundlarna i en form och fyll upp med rapsolja så att det täcker. Sätt in i ugn på 190 grader till potatisen är mör och gyllenbrun. Ta ut, lyft upp potatisen och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda med salt och peppar.
- Sautera (stek utan att ge färg till grönsakerna) schalottenlöken och vitlöken i olivolja i en kastrull. Sautera i ca 5 minuter på medelstark värme. Tillsätt tomater, grillad paprika, spansk peppar, paprikapulver och strösocker och låt koka på svag värme i ca 30 minuter. Mixa med en stavmixer till slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Gröp ur potatisen och fyll med tomatsåsen. Avsluta med att klicka på smetana och pudra över lite rökt paprikapulver.