POCHERAT ÄGG MED SPENAT OCH HOLLANDAISE PÅ BRYNT SMÖR OCH CITRON
En frukost du står dig länge på.
INGREDIENSER
2 skivor briochebröd
2 ägg, kokt i 3 minuter så färska som möjligt
0.5 msk ättika 12%
2 dl babyspenat
0.5 finhackad schalottenlök
0.5 finhackad vitlöksklyfta
smör till stekning
dill till garnering
smörgåskrasse till garnering
salt och peppar
Hollandaise med brynt smör och citron
0.5 ägg, kokt i 3 minuter
1 dl brynt smör, avsvalnat till ca 70 grader
0.5 msk citronsaft
salt och peppar
TILLAGNING
- Knäck det kokta ägget i en mixerkanna. Var noga med att skrapa ur all äggvita.
- Häll i citronsaft. Mixa i det varma smöret lite i taget till slät och krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Koka upp ca 1 liter vatten, ättika och salt i en kastrull. Knäck äggen i kaffekoppar, det är viktigt att inte gulan går sönder. När vattnet kokar skruva ner värmen till strax under kokpunkten och sätt fart på vattnet med en visp. Häll i äggen ett i taget och pochera i 4 minuter. Lyft upp äggen med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
- Sautera schalottenlök och vitlök i smör till den är mjuk, tillsätt spenat och vänd runt i någon minut. krydda med salt och peppar.
- Stek briochen i smör. Lägg upp på varma tallrikar och garnera med dill och krasse.