RÖDING MED MUSSELSÅS, ROSTAD JORDÄRTSKOCKA, BRYSSELKÅL OCH STJÄRNANIS

Image Title

Fiskrätt för musselfantasten.

INGREDIENSER

2 filéer röding á 160 g
5 jordärtskockor, tvättade och delade på mitten
6 brysselkål
olivolja till att rosta jordärtskockan
smör att smöra en plåt
0.5 msk smör
salt och peppar

MUSSELSÅS

20 hjärtmusslor
0.5 finhackad schalottenlök
1 dl vitt vin
1.5 dl vispgrädde
1 stjärnanis
0.5 msk smör
salt och peppar

TILLAGNING

  • Sautera schalottenlöken (stek hastigt utan att löken får färg) i smör till löken är mjuk. Tillsätt musslor och vitt vin. Koka till alla musslor öppnat sig. Lyft ur musslorna med en hålslev och ställ åt sidan.
  • Koka ihop buljongen till hälften återstår. Häll i vispgrädde och lägg i stjärnanis. Koka till önskad smak och konsistens. Sila. Krydda med salt och peppar.
  • Gnid in jordärtskockan i olivolja, salt och peppar. Baka i ugn på 180 grader till mör och gyllenbrun.
  • Kvarta (dela i fyra lika delar) brysselkålen och stek den i smör på medelvärme i 3–4 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Dela rödingen på mitten och lägg den på en smörad plåt med skinnsidan uppåt. Baka i ugn på 125 grader i 5 minuter. Rödingen är klar när det är lätt att dra av skinnet.
  • Värm musslorna i såsen och lägg upp på varma tallrikar.