SMÅ AUBERGINER FYLLDA MED LAMM, SPISKUMMIN OCH MANDEL

Image Title

Bademjan shekam-por som det också kallas, är en klassisk persisk rätt med härlig, mustig kryddning.  

INGREDIENSER

3 små auberginer
150 g lammfärs
0.5 stor gul lök, skalad och finhackad
1 medelstora potatis, skalad och skuren i små tärningar
100 g brytbönor, skurna i cm stora bitar
2 kvisttomater, urkärnade och tärnade
1 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
0.5 msk tomatpuré
⅓ tsk gurkmeja
0.5 tsk spiskummin
1.5 msk rostad skalad mandel
citronsaft att smaksätta med
olivolja att steka i
salt och peppar

TILLAGNING

  • Lägg auberginen på ett galler i ugn på 180 grader i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.  
  • Stek lammfärs gyllenbrun i olivolja i en stekpanna. Tillsätt gul lök och vitlök och sautera (steka lätt) i 5 minuter.  
  • Tillsätt potatis, brytbönor, tärnade tomater, tomatpuré, gurkmeja och spiskummin. Sautera i ytterligare ett par minuter.  
  • Häll i 2 dl vatten och låt sjuda under lock i 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.  
  • Dela auberginerna på längden. Krydda försiktigt med salt.  
  • Fördela lammfärsen på auberginerna och lägg dem i en ugnsfast form. Sätt in i ugn på 150 grader i 20 minuter.  
  • Servera med yoghurt, ris eller pitabröd.