TATAKI PÅ HÄNGMÖRAD RYGGBIFF MED RÖKT MAJONNÄS
Tataki är en japansk rätt där köttet steks på hög värme under kort tid för att hålla kärnan saftig. Servera den med sältan från rökt majonnäs.
INGREDIENSER
2 skivor hängmörad ryggbiff à 200 g
0.5 vitlöksklyfta, skuren i tunna skivor
1 timjankvistar
1 msk smör
1 röda endiver
1 msk vit vinäger
1 msk strösocker
2 saltgurkor
2 msk olivolja
0.5 msk kikkoman soja
plockad dragon att garnera med
körvel att garnera med
rapsolja att steka i
salt och peppar
RÖKT MAJONNÄS
svål från en bit varmrökt fläsk
1 äggulor
0.5 tsk dijonsenap
1 msk rapsolja
salt och peppar
TILLAGNING
- Börja med majonnäsen. Den tar några dagar att göra men är väl värd väntan. Du kan med fördel göra en större sats rökt majonnäs eftersom den håller ett par veckor i kylen.
- Lägg svålen i rapsoljan. Täck med plastfilm och sätt i kyl i 2–3 dagar. Ta sedan bort svålen från oljan. Nu har oljan tagit smak av svålen och fått en härlig rökt smak.
- Mixa äggulor och dijonsenap till slät konsistens. Mixa i den rökta rapsoljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar. Lägg på sprits. Kyl.
- Plocka bladen av endiverna. Lägg dem i ljummet vatten en stund.
- Koka vitvinsvinäger och socker till sockret har löst sig. Kyl.
- Stek ryggbiffarna i rapsolja på hög temperatur. Stek bara i någon minut på var sida så de får färg. Sänk värmen och tillsätt vitlök, timjan och smör. Krydda med salt och peppar. Stek ytterligare en minut på var sida. Ös med smöret. Ta upp ryggbiffarna och låt vila i några minuter på en kall plåt.
- Skär biffen i cm tjocka skivor och lägg upp på varma tallrikar. Ringla lite vinägersockerlag på endiverna och garnera med dem. Dela och lägg på saltgurkan. Garnera med dragon och körvel.
Spritsa på lagom med rökt majonnäs. Blanda olivolja och soja och ringla det över biffen.