VÅRKYCKLING MED UGNSROSTADE GRÖNSAKER, GRILLAD VÅRLÖK, SALVIA OCH PUMPAKÄRNOR
Salvia ger en god smak till ugnsrostade grönsaker.
INGREDIENSER
2 vårkycklingar
3 morötter, skalade och delade på hälften
0.5 fänkål, klyftad
4 små schalottenlökar, skalade
1 gulbetor, skalade och klyftade
2 vitlöksklyftor, skalade
1 salviakvistar
1 lagerblad
0.5 msk citronsaft
1/2 dl pumpakärnor, rostade
4 vårlökar
olivolja att steka grönsaker i
1/2 citron att gnida in kyckling med
körvel och oxalis (harsyra) att garnera med
färska örter typ rosmarin, timjan, salvia att garnera kyckling med
salt och peppar
TILLAGNING
- Gnid in kycklingarna i citron, olivolja, salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och täck med plastfolie. Kör på 80 grader till en kärntemperatur på 65 grader. Ta ut och kyl av.
- Bryn morot, fänkål, schalottenlök, gulbeta och vitlök i olivolja. Lägg över i en ugnssäker form.
- Tillsätt lagerblad, salvia och citron. Krydda med salt och peppar. Täck noga med folie och sätt in i ugn på 160 grader i 45 minuter eller till grönsakerna är möra.
- Koka upp vatten med salt i. Koka vårlöken i 1 minut. Kyl.
- Gnid in vårlöken i olivolja och grilla på hög värme på ett grilljärn.
- Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in kycklingen i 7–8 minuter till gyllenbrun färg.
- Servera med grönsaker, pumpakärnor, grillad vårlök och rödvinssky eller annan valfri sås.