VÅRKYCKLING MED UGNSROSTADE GRÖNSAKER, GRILLAD VÅRLÖK, SALVIA OCH PUMPAKÄRNOR

VÅRKYCKLING MED UGNSROSTADE GRÖNSAKER, GRILLAD VÅRLÖK, SALVIA OCH PUMPAKÄRNOR

VÅRKYCKLING MED UGNSROSTADE GRÖNSAKER, GRILLAD VÅRLÖK, SALVIA OCH PUMPAKÄRNOR

Salvia ger en god smak till ugnsrostade grönsaker.

INGREDIENSER

2 vårkycklingar
3 morötter, skalade och delade på hälften
0.5 fänkål, klyftad
4 små schalottenlökar, skalade
1 gulbetor, skalade och klyftade
2 vitlöksklyftor, skalade
1 salviakvistar
1 lagerblad
0.5 msk citronsaft
1/2 dl pumpakärnor, rostade
4 vårlökar
olivolja att steka grönsaker i
1/2 citron att gnida in kyckling med
körvel och oxalis (harsyra) att garnera med
färska örter typ rosmarin, timjan, salvia att garnera kyckling med
salt och peppar

TILLAGNING

  • Gnid in kycklingarna i citron, olivolja, salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och täck med plastfolie. Kör på 80 grader till en kärntemperatur på 65 grader. Ta ut och kyl av.
  • Bryn morot, fänkål, schalottenlök, gulbeta och vitlök i olivolja. Lägg över i en ugnssäker form.
  • Tillsätt lagerblad, salvia och citron. Krydda med salt och peppar. Täck noga med folie och sätt in i ugn på 160 grader i 45 minuter eller till grönsakerna är möra.
  • Koka upp vatten med salt i. Koka vårlöken i 1 minut. Kyl.                                  
  • Gnid in vårlöken i olivolja och grilla på hög värme på ett grilljärn.                              
  • Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in kycklingen i 7–8 minuter till gyllenbrun färg.    
  • Servera med grönsaker, pumpakärnor, grillad vårlök och rödvinssky eller annan valfri sås.