VIT SPARRIS MED CITRONEMULSION, RAMSLÖK, HASSELNÖT OCH POCHERAT ÄGG

VIT SPARRIS MED CITRONEMULSION, RAMSLÖK, HASSELNÖT OCH POCHERAT ÄGG

Hollandaisesåsen är ett klassiskt tillbehör till den vita sparrisen. Här gör vi en variant med krämig citronemulsion istället.

INGREDIENSER

6 vita sparrisar, skalade
25 g smör
0.5 msk strösocker
8 blad ramslök
6 rostade hasselnötter, grovt hackade
2 ägg
0.5 msk ättika
parmesan att riva över sparrisen
salt och peppar

CITRONEMULSION

1 dl brynt smör, varmt ca 50 grader
0.5 ägg, kokt i 3 minuter
0.5 äggula
1 msk citronjuice
salt och peppar

TILLAGNING

  • Koka sparrisen i ca 1 liter vatten med smör och strösocker. Koka i ca 7–8 minuter. Lyft upp sparrisen och sätt in den i kylen.
  • Knäck och skrapa ur ägget som kokt i 3 minuter i en liten bunke. Tillsätt äggulan. Mixa i det brynta smöret i en tunn stråle till en tjock kräm. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Håll varm.
  • Koka upp 1 liter vatten med lite salt och ättika i. Knäck de fyra äggen i individuella kaffekoppar. När vattnet kokar så sänk värmen till strax under kokpunkten. Snurra fort med en visp i kastrullen så att vattnet snurrar runt. Häll försiktigt i ett ägg i taget och låt pochera i fyra och en halv minut. Lyft upp äggen med en hålslev.
  • Värm ramslöksbladen i lite av sparrisvattnet.                                                       
  • Värm sparrisen och lägg upp på varma tallrikar. Garnera med hasselnötter och riv över parmesan.